Verschil netwerk- en systeembeheerder
Er zijn met de jaren veel nieuwe ICT functies bijgekomen. Dit komt door de uitbreiding van de technieken en systemen. Technologie wordt steeds vernieuwd en met elke vernieuwing is weer nieuwe kennis vereist. De functies in de ICT krijgen allerlei benamingen. Sommige lijken op elkaar maar zijn voor veel mensen nog steeds onduidelijk. Hier vallen ook netwerk- en systeembeheerder onder. Wat zijn de verschillen tussen deze twee? Hier wordt het geprobeerd om uit te leggen zodat het duidelijker wordt. We beginnen met netwerkbeheerder.
Netwerkbeheerder
Wat is de functie van een netwerkbeheerder? Tegenwoordig zijn er verschillende systemen aangesloten op een netwerk. Natuurlijk computers, maar steeds meer apparaten worden op het netwerk aangesloten. Er zijn netwerkprinters, modems, telefoons, routers, en camera’s om maar een klein gedeelte te noemen. Als al deze systemen op een netwerk zijn aangesloten moet er wel goed gekeken worden naar bijvoorbeeld de beveiliging. En het netwerk moet zo ingesteld zijn dat alle gebruikers ermee kunnen werken. De hoeveelheid (verschillende) apparaten maken een netwerk complex en gevoelig voor problemen. Storingen moeten natuurlijk zo snel mogelijk worden opgelost. Dat is het werk van een specialist. De netwerkbeheerder is gespecialiseerd in het oplossen van problemen met een netwerk en het installeren hiervan.
Systeembeheerder
De systeembeheerder is in tegenstelling tot de netwerkbeheerder meer gespecialiseerd in systemen zelf. Niet in de netwerkverbindingen. Computersystemen moeten natuurlijk goed blijven werken. Hier zorgt de systeembeheerder voor. Taken zoals het maken van back-ups, zorgen dat systemen up-to-date blijven met de laatste versies van stuurprogramma’s en software en beveiligingsupdates, zorgen dat de beveiliging van computersystemen in orde blijven door het installeren van beveiligingssoftware en instellen van wachtwoorden en natuurlijk onderzoeken van en oplossen van gevonden computerproblemen is voor rekening van de systeembeheerder. Maar niet alleen oplossen en verhelpen van bestaande problemen is werk van de systeembeheerder, maar ook het proberen te voorkomen van problemen is wat onder het takenpakket van de systeembeheerder valt.
Andere functies
Er zijn natuurlijk nog veel meer functies in de ICT, de eerder genoemde netwerk- en systeembeheerder zijn er maar enkele. Je kunt natuurlijk niet voor elke ICT functie iemand in dienst nemen. Hier krijg je hoge kosten van. En als het goed is heb je ook niet continu iemand nodig in deze functies. Wil je wel problemen oplossen als ze aanwezig zijn dan kun je ook een detacheringsbureau inschakelen. ICT detachering is heel erg in trek omdat dit voor bedrijven een goedkopere oplossing is dan personeel aannemen. Je krijgt met ICT detachering een ICT professional tegen lagere kosten. Je hebt dan geen vast personeel voor je ICT nodig.